Sertifikasyon Süreci
SPICE standardı kapsamında sertifika almak isteyen kurumların aşağıdaki adımları gerçekleştirmesi gerekmektedir.
- Kurum sertifika almayı hedeflediği olgunluk seviyesine karar vermelidir. Eğer süreci ilk defa işletecek bir kurum ise Seviye-2 düzeyinden başlaması tavsiye edilmektedir.
- Kurum seviyeyi belirlerken bulunduğu sektörü ve (varsa) sertifikasyonu talep eden otorite ve müşterilerin taleplerini dikkate almalıdır.
- Seçilen olgunluk seviyesi için gerekli süreç dokümanları oluşturulmalıdır.
- Oluşturduğu süreç dokümanlarını pilot olarak belirlediği bir yazılım geliştirme projesinde uygulamalıdır.
- Projeyi uygularken standart içinde her bir süreç için tanımlanmış dokümanları (ör: proje planı, risk planı, SRS dokümanı, tasarım dokümanı) oluşturmalıdır.
- Doküman ve kanıtları oluştururken seçilen her bir süreç için belirlenmiş yeterlilik seviyesi (Capability Level) dikkate alınmalıdır.
Örneğin; Tasarım süreci Level-1 seviyesinde işlenirse burada sadece projeye ait tasarım kanıtlarını üretmek gerekir. Level-2 seviyesi için ise, bu kanıtları üretmenin yanı sıra bunların standardı belirlenmiş bir yöntemle dokümante edilmesi ve gözden geçirilmesi gerekmektedir.
- Sertifikasyon için INTACS onaylı denetçilerin yer aldığı bir kuruma başvuru yapılmalıdır.
- Onaylı denetçiler tarafından kurumun süreçleri ve işlettiği projeye dair ürettiği kanıtlar incelenmelidir.
Denetim sonunda kurum başarılı olursa, sertifikalanmış olur. Sertifikasyon sürecinden 18 ay sonra kurumun ara denetime tabi tutulması gerekir. 3 yıl sonunda ise sertifikanın süresi dolmuş olup yeniden sertifikalama gerekmektedir.